spacer
spacer

Floorball Flamingo's
Slapshot en slapstick

spacer
header header
 
Home Nieuws Algemeen Terugspeelbal op de keeper straks niet meer toegestaan

Terugspeelbal op de keeper straks niet meer toegestaan PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Paul   
woensdag 27 april 2005 20:20
Vanaf 1 juli 2005 zal het niet meer toegestaan zijn om een (bewuste) terugspeelbal op de keeper te geven, of eigenlijk: een keeper is in overtreding als hij/zij zo'n bal aanneemt, en zal worden bestraft met een vrije slag tegen. Tot nu toe leidde alleen een tweede terugspeelbal op de keeper tot een vrije slag. De IFF heeft hiertoe besloten na experimenten. De nieuwe regel zal al na het dames-WK in gaan, ook in Nederland.

Op de website van de NeFUB is de volgende toelichting op deze ontwikkeling te vinden:

"De IFF heeft in meerdere landen geëxperimenteerd om de terugspeelbal naar de keeper te verbieden. Dit experiment is dermate succesvol gebleken voor de sport dat de IFF besloten heeft deze spelregelwijziging al per 1 juli 2005 ingang te laten vinden.
 
Vanaf 1 juli 2005 (dus NA het dames-WK) is het volgens de officiële IFF-spelregels niet meer toegestaan dat een keeper een bewust teruggespeelde bal aanneemt. [...]"

De officiële toevoeging aan de Nederlandse spelregels, zoals deze door de NeFUB worden opgesteld en bijgehouden, is hieronder weergegeven:

"""
5 SPELHERVATTINGEN

507 Overtredingen die leiden tot een vrije slag

19) Als de keeper een pass van een medespeler ontvangt. (924)

Dit zal alleen als een overtreding worden beschouwd als de pass
volgens de scheidsrechters bewust is. Ontvangen houdt in dat de
keeper de bal met zijn handen danwel met zijn armen aanraakt, zelfs
als hij de bal daarvoor mogelijk met enig ander deel van zijn
lichaam heeft aangeraakt of gestopt. Een keeper mag een pass van
een medespeler ontvangen als de keeper volledig buiten het doelgebied
is ten tijde van het ontvangen van de pass en wordt daarmee als een
veldspeler beschouwd. Als de keeper het doelgebied volledig verlaat,
de bal stopt, teruggaat naar zijn doelgebied en de bal oppakt, zal
dit niet als een pass naar de keeper worden beschouwd.

Een pass naar de keeper wordt niet beschouwd als een doelsituatie en
kan niet tot een strafbal leiden.
 
INTERPRETATIE BIJ 507.19
Merk op dat de pass bewust moet zijn. Als een verdediger zijn
medeverdediger probeert aan te passen, maar de bal rolt van zijn
stick en gaat daarbij onbedoeld richting keeper, dan wordt dit niet
als een bewuste pass richting keeper beschouwd en dus ook niet als
een overtreding. Merk verder op dat het ontvangen door de keeper, en
niet het geven van de pass, de overtreding is en dat de plaats waar de
keeper de bal ontvangt dus ook bepaalt waar de vrije bal genomen dient
te worden. Tot slot is het belangrijk op te merken dat alleen het
aanraken van de bal met handen of armen gezien wordt als ontvangen.
De keeper mag de terugspeelbal dus wel in één keer doortrappen.
"""


 
 
spacer

Copyright © 2005-2007, Floorball Flamingo's
spacer